Showcases » Amerikaanse verkiezingen

Big Data van TellTale Trends voorspellen zege Trump

Wie had in de eerste week van november 2016 kunnen denken dat de Amerikaanse verkiezingen zo’n wending zouden nemen?

De polls zaten er faliekant naast. Was het te voorspellen? De Big Data van TellTale Trends hadden het (toevallig of niet) in ieder geval bij het juiste eind.

Clinton en Trump in het nieuws

De telling van het voorkomen van de namen van de kandidaten in de Nederlandse nieuwsartikelen van nos.nl en nu.nl wees erop dat Trump de leiding had. Ook leuk om te zien is dat hij voor 2016 nauwelijks in het nieuws voorkwam.

clinton-trump

Natuurlijk is het niet erg waarschijnlijk dat er een directe relatie ligt tussen het nieuws in Nederland en de verkiezingen in de Verenigde Staten. Meer media-aandacht betekent ook niet per se een verkiezingszege. Maar het is wel typerend dat Donald Trump duidelijk een betere ‘media presence’ had dan Hillary Clinton. In ieder geval in Nederland.

In de startblokken voor Tweede Kamerverkiezingen

Tot zover de – vooral speels bedoelde – analyse van de Amerikaanse verkiezingen. TellTale Trends volgt de komende maanden de publiciteit over de Nederlandse kanshebbers voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 op de voet. Nu al slaat TellTale Trends dagelijks data op. Zal de trendgrafiek waarin TellTale Trends deze data presenteert opnieuw de uitslag beter voorspellen dan de polls?