Showcases » Huizenmarkt 2

Stijging huizenprijzen nader bekeken

De gemiddelde vraagprijs van huizen is sinds medio 2015 aan het stijgen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Worden alle huizen duurder of zijn er andere trends die de prijzen opdrijven?

Onze showcase Huizenmarkt laat zien dat de vastgoedmarkt weer in beweging is. Maar wat betekent dit voor de waarde van een huis? Als we kijken naar de gemiddelde vraagprijs, dan zien we dat sinds eind 2014 de gemiddelde waarde aan het stijgen is.

vraagprijs

Om een mogelijke oorzaak te achterhalen, onderzoeken we de prijzen in relatie tot de prijs per woonoppervlak en per totaal landoppervlak. Uit onze Big Data blijkt dat de gemiddelde vraagprijs relatief veel meer stijgt dan de prijs per woonoppervlak en dat de prijs per landoppervlak daarentegen op een gelijk niveau blijft.

Huizen met tuinen

Bovenstaande is weergegeven in onderstaande grafiek. De vraagprijs neemt in de periode februari t/m juni 2016 ruim 10% toe (van € 280.000 naar € 310.000), terwijl de prijs per m2 maar met 5% toeneemt (van € 2.325 naar € 2.450). De huizenprijzen zitten dus wel in de lift maar houden geen gelijke tred met de gemiddelde vraagprijs. De prijsontwikkeling per m2 landoppervlakte (dus begane grond van een huis plus de tuinen) laat zelfs nauwelijks een stijging zien.

prijs per m2

Verklaring prijsstijging ligt in de regio

Huizen met grote tuinen zijn dus nauwelijks meer waard geworden in het afgelopen jaar. Wat heeft dan de grote stijging van de vraagprijs per huis veroorzaakt? Het antwoord daarop ligt in de stijging per regio. Vooral in de regio Amsterdam is de prijsstijging per m2 voor het woonoppervlak evenredig aan de stijging van het totaal oppervlak, zoals duidelijk is te zien in onderstaande grafiek. Niet zo gek als je je bedenkt dat het te koop staand vastgoed in de regio Amsterdam vooral huizen zonder tuinen, appartementen, betreft.

Huizenprijzen in Amsterdam