Showcases » Huizenmarkt

Nieuws over trend huizenmarkt checken met big data

Jarenlang is de huizenmarkt ‘bevroren’ geweest. Nu komen berichten naar buiten dat de huizenmarkt oververhit is (bron: RTL Nieuws). Wat kunnen we daarvan zien in de data van TellTale Trends?

Allereerst zien we duidelijk dat de huizenmarkt inderdaad weer in beweging is. De waarde van het totaal aantal huizen dat te koop staat stijgt, met een relatief grote stijging sinds het voorjaar van 2016. Potentiële huizenverkopers hebben de positieve berichten over de economie en de huizenmarkt blijkbaar als een signaal gezien en massaal hun huis te koop gezet.

Piek

In de piekmaand september 2016 is maar liefst voor 7,652 miljard euro aan vastgoed op de markt gezet, verdeeld over 24.272 objecten. Dat is veel, gezien het gemiddelde van 10.626 huizen per maand in 2015. De piekmaanden september en maart hebben waarschijnlijk te maken met de NVM Open Huizen Dagen; die maanden laten steeds een piek zien in het aanbod. Alleen in 2015 is deze relatie minder sterk waar te nemen.

Afwijking zomer 2016

Wat ook opvalt is dat de grote aantallen huizen in de verkoop in de zomer van 2016 aanhouden, terwijl de zomer in andere jaren een rustige periode voor de huizenverkoop is.

SC3---huizenmarkt-totaal2

Vooruitkijken

Houdt deze trend aan? Als we inzoomen op het aanbod van de laatste twaalf weken, zien we dat het nieuwe aanbod alweer afvlakt. Het lijkt erop dat de meeste mensen die hun huis te koop wilden zetten, dit inmiddels hebben gedaan. De laatste drie weken is met 2.967 huizen per week – dat is omgerekend ongeveer 12.000 per maand – alweer terug op het gemiddelde van 2014. Zou deze winter dan toch zacht of misschien zelfs wel warm worden, voor de huizenmarkt dan wel te verstaan?

SC3 - huizenmarkt - laatste 12 weken2