Showcases » Tweede kamerverkiezingen 2017

Politieke partijen en hun lijsttrekkers in het nieuws

De Tweede Kamerverkiezingen staan weer voor de deur. TellTale Trends volgt welke partijen en partijleiders in de Nederlandse pers de meeste aandacht krijgen in de aanloop naar de verkiezingen.

De les van Trump en Clinton

In onze eerdere showcase over de Amerikaanse verkiezingen bleek dat in Nederlandse nieuwssites Donald Trump beduidend meer media-aandacht kreeg dan Clinton, die uiteindelijk het onderspit moest delven. De peilingen hadden het faliekant mis. Was de koploperpositie van Trump in media-aandacht een voorteken voor de overwinning? Zou de hoeveelheid media-aandacht ook voorspellende waarde voor de overwinning bij onze eigen Tweede Kamerverkiezingen kunnen hebben?

Nieuwsgierig

We zijn nieuwsgierig. Daarom gaan we in de komende weken volgen hoe vaak de Nederlandse partijen de aandacht in de media weten te trekken. Dit doen we door te kijken hoe vaak de naam van de partij of de lijsttrekker (als boegbeeld van de partij) voorkomt in het nieuws.

Koplopers op dit moment

sc6-partijen-in-het-nieuws-3

In deze eerste grafiek zien we dat de twee huidige regeringspartijen VVD en PvdA beduidend meer media-aandacht genereren dan de belangrijkste oppositiepartijen. De PVV vormt hierop de uitzondering. Deze partij weet even vaak en soms zelf vaker het nieuws te halen. Leuk om te zien is dat tijdens het kerstreces de Nederlandse politiek veel minder in het nieuws aanwezig is.

We houden de ontwikkelingen nauw in de gaten. Signaleren we opvallende uitschieters, dan melden we die op Twitter. Ook nieuwsgierig? Volg ons dan op Twitter.