Showcases » Verkeersdrukte

Voorspelling verkeersdrukte wintermaanden 2017

De afgelopen weken was het erg druk op de weg. ‘Drukste avondspits van het jaar’,  kopte het nieuws op 1 november. Dat zien we ook terug in onze data. Maar we zien méér.

De afgelopen twee weken waren zeer druk, de drukste tot nu toe dit jaar maar wel passend in een oplopende trend.

drukteperweek2016

Vooral maandag 1 november en donderdag 10 november sprongen er hier duidelijk bovenuit. Ze waren drukker dan de tot dan toe drukste dag (14 januari), waarop destijds door regen en ongelukken veel file ontstond (zie het artikel op nos.nl).

drukteperdag

Inzicht in oorzaken verkeersdrukte

Wat zegt dit over de drukte in totaal? De afgelopen jaren (sinds 2013) is het gestaag steeds drukker aan het worden. TellTale Trends legde daar twee trendlijnen naast: regenval en economische ontwikkeling. Vaak wordt hevige regenval, in verband met het veranderende klimaat, als hoofdschuldige aangewezen. Maar het lijkt erop dat – in ieder geval sinds 2014 – de economie (gegevens CBS) een groter effect heeft op de toename van de drukte dan de hoeveelheid regen.

verkeer -bbp-regen2

 

(NB: het moment waarop de regen valt bepaalt een groot deel van het effect op drukte/files; dat is hier niet zichtbaar.)

Voorspellende waarde

Dit voorbeeld over verkeersdrukte laat de waarde van TellTale Trends zien: TellTale Trends presenteert en combineert trends over verschillende onderwerpen, wat tot verrassende analyses en voorspellingen kan leiden. De trendlijnen laten zien dat economische groei een grotere veroorzaker van files is dan regenval. Dat belooft nog wat voor de verkeersdrukte deze winter.